Mide Hastalıklarında Geç Kalmayın
Erken dönemde teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyan mide hastalıkları, dikkat edilmediği takdirde kansere ve daha pek çok ciddi hastalığa yol açabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanları, mide hastalıklarına yol açan nedenler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Sigara mide ülserine yol açıyor
Mide, vücut dokusu için zararlı olan asit maddesinden mide bezlerince salgılanan ve mide dokusunun iç yüzünü film tabakası gibi kaplayan mukus tabakası ile korunmaktadır. Mukuss tabakası, asitle mide dokusu arasındaki teması keserek mideyi korumakta ve asitin zararlı etkilerini engellemektedir. Sigara içmek mukus yapımını azalttığı için özellikle mevcut ülserin tedaviye olan cevabını geciktirmekte iyileşme sürecini uzatmaktadır.
Mide kanserine dikkat!
Mide ülserleri en sık "Helicobacter pylori" adı verilen ve toplum da çok sık görülen bir bakteri ile oluşmaktadır. Salgıladığı bir takım maddeler yolu ile mide duvar bütünlüğünü bozup, mukus tabakasını tahrip ederek, asitle mide duvarının temasını sağlamakta ve ülsere yol açmaktadır. Yaptığı tahrişin ve mide duvarında meydana gelen tahribatın arttığı bazı ileri durumlarda ise mide kanserigelişebilmektedir. Ancak sık görülen bir mikroorganizma ve ülser yapma yeteneği fazla olmasına rağmen bu mikrobu taşıyan her bireyde ülser ve kanser görülmemektedir.
Ülser tedavisinde antibiyotik etkili bir çözüm
Bireylerin büyük çoğunluğunda mide gastriti(iltihaplanması), sessiz ve hafif şiddette olup kişi yaşamını tamamlayana kadar bu şekilde belirti vermeden seyretmektedir. Bu iltihaplanma ülsere yol açar ise, kuvvetli mide asidi yapımını baskılayan ilaçların yanı sıra; bu mikroba yönelik antibiyotik tedavisine başlanması ile yeniden ülser ve ülsere bağlı kanama, delinme gibi yan etkiler önlenebilmektedir. Bu nedenle ülser saptanan kişilerde "Helicobacter pylori" bakterisine rastlanırsa uygun antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Aşırı tuz ve konserve yiyecekler mideye zarar veriyor
Kişilerin beslenme şekli ile mide hastalığı arasında kesin bir bağlantı olmadığı bilinse de konserve ve aşırı tuzlu yiyeceklerin mide dokusunu olumsuz etkilendiği düşünülmektedir. Aşırı tuz içeren gıdaların, mide dokusunda mide bezlerini tahrip eden gastrit riskini artırdığı bilinmektedir. "Helicobacter pylori" bakterisi olan kişilerin mide dokusunda C vitamini düzeyinin sağlıklı bireylerden düşük olması nedeniyle, C vitamininden zengin taze sebze ve meyveden oluşan dengeli bir beslenme şekli mide hastalıklarından korumaktadır.
Yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor
Sağlıklı bir mide, içerisindeki gıda maddelerini ortalama üç saatte on iki parmak bağırsağına tamamen boşaltmaktadır. Aşırı yağlı yemek yenmesi durumunda bu süre 5-6 saate kadar uzayabilmektedir. Bu nedenle reflü hastalığı olan kişilerde mide boşalımını uzatan yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi, reflü ataklarının başlamasına yol açabileceğinden bu tür yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Şeker hastalığı şişkinlik yapıyor
Uzun süreli ve kötü kontrol edilmiş şeker hastalığı mide sinirlerini olumsuz etkileyerek mide boşalımını geciktiren hastalıkların başında gelmektedir. Sinir tahribatı (nöropati) belirgin olan şeker hastalarında sıklıkla mide boşalımı ileri derece bozulmakta ve bu hastaların midesi uzun süre aç kalmalarına rağmen tam boşalmamaktadır. Bu durum hastalarda şişkinlik, karnın üst bölümünde dolgunluk, erken doygunluk ve bazen de kusma gibi yakınmalara neden olmaktadır.
Hangi durumlarda doktora gidilmeli?
Mide hastalıkları kişilerde bazen sessiz seyrederken bazı durumlarda değişik belirtilerle kendisini göstermektedir. Hastalarda altta yatan mide hastalığına bağlı olarak değişebilen; yanma, ekşime, karnın üst orta kesiminde ağrı, bulantı, kusma, siyah veya kırmızı renkli kusma, siyah dışkılama, gece mide ağrısı ile uyanma, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi durumlarda hemen bir sağlık kurumuna başvurulması, erken dönemde teşhis ve tedavisi açısından önemlidir.